Wednesday, 24 August 2011

Jalan-Jalan Menghabiskan Masa PA28.

ok kat bawah ni ada dua video, fly dgn capt shahroul pegi Merchang dan menghabiskan sisa2 masa bersama PA28 ni kat sana dengan buat low overshoot kat airstrip penerak n low level kat coastal berdekatan penjara Marang.heee. sila lah yek jengok2. weeee.


video

Low level below 100ft. jyeahhhhh.


video

Penerak airstrip low overshoot. hehe.

Twin Engine Low Level Flying Kapas

Kat bawah ni ade lah short movie ni. masa ni baru jek fly twin, dah tu gatal nak buat low level. hehe. so tercipta lah video kat bawah ni.hehe. tengok jek lah k. jgn nak komplen ape2. hehe.



video

Saturday, 20 August 2011

Final Phase 3 JAA.

ok ok sorry lagi sekali lama xupdate, ni pon update dalam keadaan tertekan sbb sibuk stdy. nak exam selasa depan ni.haha. last phase utk JAA ni. consist of 3 paper, macam penah brief dalam post before ni kan. duration dia bagi cuma sebulan. OMG sgt2 lah singkat yekk. haishh. susah betol nak jadi pilot ni. kalau flying bole lah tuang2 sikit kan, ikut skill masing2. tapi when it come to theory, jujur aku katakan aku bukan kaki buku. tapi usaha jugak nak ngadap buku. hahaha. ni masa buat post ni aku tgah stdy lagi ni sbb td da habiskan masa tgk chelsea punya game.haha. video untuk twin engine? kalau xsilap aku ada aku record, tapi nanti lah aku upload. kalau rasa nak upload mlm ni, aku buat lah.haha. video tu pon cuma low level flying kat kapas using PA34-220T tu. itu jek yg sempat amek. sbb twin ni byk sgt keje. da macam airline dah. aha.baru tau berapa beratnya 2 BAR yg ada kat bahu ni. belom lagi jadi 3 atau 4 BAR tu kan.hehehe.

Saturday, 30 July 2011

Twin Engine PA34-220T

oh ya dah lama xupdate.al-maklum lah bz semacam jek sejak akhir2 ni. Sekarang tgah buat JAA phase 3 which include 3 subject which is Performance, Mass & Balance and Operation Procedure. Performance dgn M&B tu banyak calculus and based on graph (CAP 698 & CAP 697). Ops tu pulak macam buku sejarah daa. Da lah aku x minat sejarah sbb kene menghafal segala benda dalam tu. Dan sebelah petang pulak aku kene terbang. FYI, aku da memakai 2 bar di bahu, aicehhh kerek gila lah ni. hahaha. So sekarang cerita terbang PA34-220T. kalau yang nak tau ape tu PA34, belek2 lah post kat bawah2 ni, ade gambar dia. First terbang, kapal tu buat hal pulakk. ASI ( Airspeed Indicator ) fluctuate, xnaik dan underspeed. gelabah jugak masa tu sbb da laju so terpaksa lift-off jugak and then, mintak priority landing. bila da check2 balik, ade blockage dekat tmpt pitot tu. haishh. Speed kapal tu supposed to be 140 Knot cruising ( 259km/h ), tapi ASI tu read 75 Knot ( 138km/h ). Can you see how much different in it? aiseyyyyy, sangat lah mendebarkan.haha. ok lahh, aku nak pergi belajar coz exam is just around the corner bebeh.haha. so see you guys again soon. Assalamualaikum :)

p/s : Selamat Menyambut Kedatangan Ramadhan Al- Mubarak Dengan Hati Yang Ikhlas. :)

Tuesday, 28 June 2011

Examination, DONE !!

yeahhhh, pada hari ni selesai sudah examination 3 paper td.haha. type tech PA 34-220T, paper yg paling aku suka.hehe. sgt best woo paper tu. alhamdulillah semua question yg aku buat,sebijik keluar. bukan soalan bocor ok, cuma exercise yg dibekalkan dalam buku memang bole dipercayai.heee. so skrg aku tggu result dan aku harapkan keputusan yg cemerlang kali ini.will be posting again soon. see ya :)

Sunday, 26 June 2011

Airframes.

stress bila memikirkan esok exam dan skrg ni gelabah nak wat last preparation. bukan ape, nak refresh ape yg da habis baca before ni. 400++ number of pages and another 1000++ sample question. done it already. now prepare utk esok dan cuba yg terbaik. wish me luck yek.eheh.



*stress sbb tu lah post benda ni.post pon pendek semacam jek.haha.*

Examination.

Ok lahh yekk,maaf lambat update semua sbb skrg ni bz stdy lahh.nak exam next week airframe,dgn type tech untuk piper seneca pa34-220T.xlama lagi aku da nak abeskan 160 jam single engine dan akan naik taraf ke twin engine,heee.nak tgk gmbr plane tu ade kat bawah japgi. Registration dia 9M-WAC. Kalau budak APFT yg amek rating seneca mesri tau kapal ni.hee. Ok lah,nak continue stdy.bye bye everyone.assalamualaikum.