Saturday, 30 July 2011

Twin Engine PA34-220T

oh ya dah lama xupdate.al-maklum lah bz semacam jek sejak akhir2 ni. Sekarang tgah buat JAA phase 3 which include 3 subject which is Performance, Mass & Balance and Operation Procedure. Performance dgn M&B tu banyak calculus and based on graph (CAP 698 & CAP 697). Ops tu pulak macam buku sejarah daa. Da lah aku x minat sejarah sbb kene menghafal segala benda dalam tu. Dan sebelah petang pulak aku kene terbang. FYI, aku da memakai 2 bar di bahu, aicehhh kerek gila lah ni. hahaha. So sekarang cerita terbang PA34-220T. kalau yang nak tau ape tu PA34, belek2 lah post kat bawah2 ni, ade gambar dia. First terbang, kapal tu buat hal pulakk. ASI ( Airspeed Indicator ) fluctuate, xnaik dan underspeed. gelabah jugak masa tu sbb da laju so terpaksa lift-off jugak and then, mintak priority landing. bila da check2 balik, ade blockage dekat tmpt pitot tu. haishh. Speed kapal tu supposed to be 140 Knot cruising ( 259km/h ), tapi ASI tu read 75 Knot ( 138km/h ). Can you see how much different in it? aiseyyyyy, sangat lah mendebarkan.haha. ok lahh, aku nak pergi belajar coz exam is just around the corner bebeh.haha. so see you guys again soon. Assalamualaikum :)

p/s : Selamat Menyambut Kedatangan Ramadhan Al- Mubarak Dengan Hati Yang Ikhlas. :)

2 comments:

  1. stumble upon your blog. its good to see that you've grown and pursuing your ambition. take a good care of yourself and good luck in your future undertakings. selamat berpuasa.

    much love,
    ayieq.

    ReplyDelete